مدیریت مرکز معرفی فرهنگی
سازمان میراثفرهنگی از بدو تأسیس خود در اواخر دهه60 بر سه رکن پژوهش، معرفی و حفاظت استوار بوده است. این سازمان هر پدیده میراث فرهنگی را مورد پژوهش قرار داده تا با شناخت آن مورد معرفی و سپس مورد حفاظت مردم و صاحبان اثر قرار گیرد. پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری از ابتدای تشکیل بر این موضوع تاکید داشته و نیز در دوره جدید فعالیت و پس از بازنگری در ساختار تشکیلاتی خویش، مرکز معرفی فرهنگی را در ساختار جدید خود گنجانده است. تا نسبت به معرفی و عرضه پژوهشها و مطالعات انجام شده اقدام نماید. معرفی پژوهشها و تحقیقات صورت گرفته به شیوههای گوناگون انجام میپذیرد.
این معرفیها از طریق ایجاد و هدایت رویدادهای فرهنگی شامل: همایش، کنفرانس، نکوداشت، نمایش و سایر گردهماییها و همچنین به شیوه چاپ و نشر افست یا دیجیتال است. تا به این طریق فعالیتهای تمام بخشهای پژوهشگاه را معرفی عرضه نماید. علاوه بر اینها مرکز معرفی فرهنگی نسبت به معرفی پژوهشها و مطالعات حوزههای میراثفرهنگی، گردشگری و هنرهای سنتی از طریق تولید فیلم، عکس، اسلاید، پوستر و... نیز اقدام مینماید. به بیان دیگر این مرکز به هر شیوه ممکن، چه با استفاده از دستاوردهای جدید انقلاب صنعتی و دستاوردهای ارتباطات قرن حاضر در حوزه فناوریهای نوین و چه به شیوه چاپ کاغذی کتاب، مجله،کارت پستال و غیره نسبت به معرفی دستاوردهای پژوهشگاه اقدام مینماید.
این مرکز علاوه بر معرفی و عرضه پژوهشها و مطالعات اعضای هیات علمی و کارشناسان پژوهشی پژوهشکدهها و گروههای پژوهشی پژوهشگاه میپردازد، بلکه فعالیتها و پژوهشهای مرتبط و پژوهشهای با حوزههای میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خارج از پژوهشگاه نیز اقدام مینماید.
بر اساس ساختار جدید فعالیتهای مرکز معرفی فرهنگی شامل بخشهای زیر است:
الف: انتشار دستاوردهای علمی به همان اندازه تولید علم از اهمیت بر خوردار است. این مهم از ابتدای شکلگیری پژوهشگاه مورد تاکید و اهمیت قرار داشته و دستاوردهای مطالعاتی و پژوهشی در قالب گزارش مدون به چاپ رسیده است. البته برای سهولت در کار امکان دریافت مجوز نشر از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی امکان نشر تولیدات علمی در قالب کتاب نیز فراهم گردیده است.
این بخش به تولید انواع محصولات فرهنگی در قالب کتاب، مجله، کاتالوگ، بروشور و سایر تولیدات فرهنگی مانند فیلم، عکس، اسلاید و تولیدات قابل دسترس به صورت مجازی و از این دست میپردازد.
ب: رویدادهای فرهنگی که از سوی مرکز هدایت و برنامهریزی میشوند، در قالب سخنرانی، همایش، نمایشگاه، نشستهای تخصصی حوزه پژوهشگاه و سایر موارد نکوداشت و بزرگداشت را شامل میشوند. ارتباط مستقیم میان رویدادهای فرهنگی و تولیدات فرهنگی وجود دارد. معمولاً سعی میشود پس از رویداد فرهنگی، تولید فرهنگی ایجاد شود.
پ: هدف اصلی پژوهشگاه از راهاندازی گروه کودک و نوجوان در حوزه میراث فرهنگی، حفظ میراث و هویت ما از گذشته برای انتقال به نسل آینده است. بر همین اساس مخاطب اصلی میراث فرهنگی را کودکان تشکیل میدهند. همچنین طبق تعریف کودک از منظر یونسکو (17-7) این قشر که دوران تحصیل را طی میکنند مهمترین گروهی هستند که باید مورد توجه فعالیتهای میراث فرهنگی قرار گیرند، برای همین منظور بخش ویژهای به نام کودک و نوجوان در پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، ایجاد شده تا فعالیتهایی منطبق با ویژگیهای این گروه از جامعه مد نظر داشته باشد.
وظایف مدیریت
- - انجام کلیه اقدامات لازم درخصوص معرفی، فرهنگ سازی و ترویج میراث فرهنگی و گردشگری و یا برگزاری کارگاههای آموزشی، نشستهای تخصصی، جلسات هماندیشی و نمایشگاههای علمي و پژوهشی؛
- - شناسایی و ارتباط با واحدهای خصوصی برگزار کننده نمایشگاهها به منظور جلب نظر آنها؛
- - برنامهريزي و برگزاری نمايشگاهها، همایشها و سمينارها، كنگرهها، سمپوزيومها و كنفرانسهاي علمي تحقيقاتي داخلی و خارجی با توجه به نیازهای پژوهشکدهها و مدیریتهای پژوهشگاه؛
- - برنامهریزی، معرفی و آموزش پایگاههای ملی و جهانی؛
- - انجام اقدامات لازم برای تهیه و ارتقاء کیفیت اسناد و مدارک آرشیوی پایگاهها متناسب با استانداردهای درخواستی یونسکو؛
- - بررسی و انجام اقدامات لازم در جهت ارتقاء معرفی آموزش در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری؛
- - معرفي امكانات علمي، تحقيقاتي و توانایيهاي بالقوه پژوهشگاه به جامعه؛
- - بررسی و انجام اقدامات لازم برای راهاندازی سایت اطلاعرسانی تخصصی معرفی ميراث فرهنگی و آثار جهانی؛
- - ارائه خدمات آموزش تخصصی به افراد و شرکتهای فعال در بخش میراث فرهنگی و گردشگری؛
- - ارائه بستههای آموزشی تخصصی جهت توانمندسازی افراد و شرکتهای فعال در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری؛
- - شناخت دورههاي تخصصي كوتاه مدت و بلند مدت مورد نياز بخش معرفي میراث فرهنگی و گردشگری كشور؛
- - بحث و تبادل نظر با خبرگان و متخصصین سایتهای مربوط در زمینههای مختلف مورد نیاز در راستای معرفی آثار فرهنگی و گردشگری؛
- - انجام امور مربوط به چاپ و انتشارات پژوهشگاه؛
- - احيا و نشر متون كهن معتبر و ممتاز پژوهشگاه.
