معاونت فناوری و کاربردی سازی
پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری به عنوان یکی از مهمترین نهادهای پژوهشی در کشور وظایف حاکمیتی پژوهش در حوزههای میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی/ هنرهای ملی (سنتی)، را بر عهده دارد. پس از قریب به 15 سال فعالیتهای همه جانبه در حوزههای مذکور، کماکان چالشها و سوالات متعددی در زمینه کاربردی سازی تولیدات علمی وجود دارد.
از طرفی به سبب تنوع زمینههای مرتبط پژوهشی از یک سو، حجم بالای مطالعات و پژوهشهای انجام شده از سوی دیگر و همچنین حوزههای جدیدی که برای پیشبرد اهداف خود نیازمند بهرهبرداری از پژوهشهای میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی/هنرهای ملی(سنتی) میباشند؛ استفاده از ابزارها و روشهای فناورانه در فعالیتهای پژوهشی، همواره از سوی پژوهشگران مورد درخواست بوده است. همچنین به سبب نقش این پژوهشگاه، به عنوان نهادی منحصر به فرد در زمینه پژوهش در حوزه های پیش گفته؛ ایجاد زمینههای کارآفرینی در حوزه های فوق همواره بعنوان راهبردی اساسی مطرح بوده و هست .
لذا پاسخ به سوالات و موضوعات مطرح شده فوق، در دو راهبرد اساسی توسط پژوهشگاه مورد توجه قرار گرفته است:
- ورود دست آوردهای فناورانه به فعالیتهای پژوهشی؛
- کاربردیسازی نتایج پژوهشی ؛
بدین ترتیب ترسیم اولویتهای پژوهشی، روندهای پژوهشی، راهبردهای مربوط به تعیین اهداف پژوهشی، شیوه انجام پژوهش و دسترسی به نتایج حاصل از پژوهشها از طریق راهبردهای فوق ممکن خواهد بود.
در این راستا، فقدان تشکیلات متولی پیگیری راهبردهای فوق در پژوهشگاه ، با اصلاح اساسنامه و ساختار و پس از تصویب هیات امنا در سال 1394 منجر به شکلگیری معاونت جدید "فناوری و کاربردیسازی" شد.
وظایف معاونت فناوری و کاربردی سازی
- برنامه ریزی، ساماندهی، حمایت و روزآمدسازی فناوریهای حوزه های میراث فرهنگی، گردشگری و هنرهای ملی(سنتی ) و افزایش سهم خدمات و محصولات در اقتصاد خلاق فرهنگی.
- زمینه سازی و حمایت مادی و معنوی از فرآیند تبدیل ایده به محصولات کاربردی ، مبتنی بر دستاوردهای پژوهشی در حوزه های میراث فرهنگی، گردشگری و هنرهای ملی(سنتی ).
- طراحی، تدوین و اجرای برنامههای راهبردی، توسعه گفتمان فناوری و کاربردیسازی محصولات در حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی/هنرهای ملی(سنتی).
- ارایه سیاستهای راهبردی و پشتیبان، به منظور توسعه زیر ساختهای نظام فناوری و کاربردیسازی پژوهشها در حوزه های میراث فرهنگی، گردشگری و هنرهای ملی(سنتی ).
- ایجاد هماهنگی در تدوین سیاستهای فرابخشی میان سازمانها، نهادها و مراکز برنامهریز و مجری برنامههای علمی، فناوری و کاربردی سازی در حوزه های تخصصی پژوهشگاه.
- مشارکت فعال در به روزرسانی و تکمیل نقشهها، اطلسها و ... حوزههای تخصصی پژوهشگاه.
- بررسی و ارایه فعالیتهای علمی معطوف به نیازهای تخصصی و اولویتهای فناوری، کاربردیسازی و آیندهپژوهی.
- طراحی و ایجاد بستر مناسب برای برنامهریزی و آموزش با مشارکت سمنها، دانشجویان، پژوهشگران در حوزه فناوری و کاربردیسازی فعالیتهای تخصصی پژوهشگاه و با بهرهگیری از اندیشمندان و اساتید دانشگاهها.
- پیادهسازی و ارزیابی راهبردی نظامهای نوآورانه و فناورانه در فعالیتهای تخصصی پژوهشگاه.
- ایجاد، تقویت، حمایت و ترویج "نما نام"ها (برندها) برای خدمات ، محصولات و دستاوردهای علیم - پژوهشی پژوهشگاه.
- ایجاد بستر مناسب و تسهیلات تشویقی به منظور ثبت شرکتهای نوپای دانش بنیان در حوزههای میراث فرهنگی، گردشگری و هنرهای ملی(سنتی ) و هدایت و حمایت از آنها.
- ایجاد هماهنگی و همافزایی میان نهادهای نظام نوآورانه و فناورانه در زمینههای تخصصی از طریق برگزاری جلسات هماندیشی ، نمایشگاهها و جشنوارههای ترویجی و آموزشی.
- ایجاد تعامل موثر در سطح ملی و بینالمللی با حضور فعال در مجامع داخلی و بینالمللی مرتبط با فعالیتهای تخصصی پژوهشگاه ،معطوف به حوزه فناوری و کاربردی سازی.
- ایجاد بانک اطلاعات شرکتهای نوپا و دانشبنیان، پارکهای علمی فنآوری و مراکز رشد، نوآوری و شتابدهی فعال در حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و هنرهای ملی(سنتی ).
- ایجاد بانک اطلاعات محصولات و خدمات شرکتهای نوپا، دانش بنیان، پارکهای علمی و فناوری، مراکز رشد، شتابدهی و نوآوری فعال در حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و هنرهای ملی(سنتی ).
