calendar

14 11 2023

گزارشی از مرحلۀ نخست پژوهش‌­های باستان‌­شناسی جدید در شهر قومس، دامغان

دومین سخنرانی از دور جدید سلسله ­نشست­‌های تخصصی «گزارش به همکار» توسط کوروش روستایی، عضو هیئت علمی پژوهشکده باستان­شناسی، با موضوع «پژوهش‌­های باستان‌­شناسی جدید در شهر قومس، دامغان» در تالار موزۀ ایران باستان برگزار شد.


به گزارش روابط‌عمومی پژوهشگاه میراث‌فرهنگی و گردشگری، در این نشست، که با حضور جمعی از پژوهشگران پژوهشکده باستان‌شناسی و دانشجویان علاقه­‌مند برگزار شد، گزارشی از مرحلۀ نخست برنامۀ میدانی بلندمدتِ «شکل­‌گیری، توسعه و تحول استقرارهای انسانی در حوضۀ شاهرود ـ دامغان» ارائه شد.

کوروش روستایی عضو هیئت علمی پژوهشکده باستان‌شناسی در این نشست گفت: مرحلۀ نخست این پژوهش میدانی با تمرکز بر محوطۀ موسوم به «شهر قومس»، واقع در حدود 30 کیلومتری غرب دامغان، در دی و بهمن 1398 انجام شد. طی این برنامه حدود 1800 هکتار، شامل محدودۀ عرصۀ محوطه و زمین­‌های بلافصل اطراف آن، توسط پهپاد تصویربرداری و مستندسازی شد که در تحلیل­‌های مکانی و زیست­‌محیطی محوطه مؤثر خواهد بود.

در ادامه این نشست، گزارشی از کاوش‌­های هیئت بریتانیایی در دهۀ 1350 در این محوطه ارائه شد و یافته­‌ها و دیدگاه‌­های آنها مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت.

روستایی افزود: در این برنامۀ میدانی بیش از سه پنجم محوطه مورد بررسی پیمایشی قرار گرفت که طی آن عوارض متعددی از جمله آسیاب، کانال­های آبرسانی، کوره­‌های سفال­گری و سرداب­‌های ذخیرۀ آذوقه شناسایی شد. یکی دیگر از دستاوردهای این برنامۀ میدانی، شناسایی شواهد سطحی گسترده­‌ای (به مساحت حدود 110 هکتار) از استقراری پیش­‌ازتاریخی در مرکز شهر قومس است که از نظر زمانی هم‌­افق با اواخر دورۀ چشمه­‌علی تا دورۀ حصار 2 است (حدود 4400 تا 3500 قبل از میلاد).

سخنران این نشست تصریح‌کرد: از اهداف مهمی که در پژوهش­‌های میدانی آینده می­‌بایست در قومس پی‌گرفته شود، مشخص کردن منابع آبی استقرار، بررسی و ارزیابی «فرایندهای تشکیل محوطه» و نیز پی­بردن به ماهیت استقراری این محوطه است.

روستایی در پایان این نشست گفت: با توجه به کاوش‌های گستردۀ هیئت بریتانیایی و آشکارشدن چندین بنا از دورۀ اشکانی، می‌توان با سامان‌دهی محدوده‌های کاوش ‌شده، این بناها را به‌سادگی مرمت و آمادۀ بازدید گردشگران کرد.    

شایان اشاره است که محوطۀ باستانیِ موسوم به «شهر قومس» استقراری بزرگ از دورۀ اشکانی است که گمان می‌­رود همان شهر صددروازه، یا آنگونه که در منابع یونانی آمده هکاتوم­پیلوس، یکی از پایتخت­‌های این سلسلۀ ایرانی، باشد. بر اساس شواهد باستان‌­شناسی، این محوطه در دورۀ ساسانی چندان مورد استفاده نبوده ولی در دورۀ سلجوقی تا حملۀ مغول آبادان و رو به گسترش بوده است. مساحت عرصۀ باستانی شهر قومس (شامل هر دو استقرار دورۀ اشکانی و سلجوقی) به دست­کم 700 هکتار بالغ می­‌شود.